O naszym stylu życia.
Perfekcja.
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum O naszym stylu życia. Strona Główna
->
Diety
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Odchudzanie
----------------
Diety
Kalorie.
Indeks glikemiczny.
Nasze Wymiary.
BMI.
Głodówka.
Pamiętniki/Dzienniki
Anoreksja.
Bulimia.
Sport.
----------------
Ćwiczenia na wybraną partię ciała.
Bieganie.
Siatkówka.
Aerobik.
Taniec.
Siłownia.
Piłka ręczna.
Prace codzienne.
Spalanie kalorii podczas...
Pilates.
Szóstka Weidera
8 ABS
Moda
----------------
Styl.
Kolory.
Ulubione Ubrania.
Uroda
----------------
Kosmetyki.
Makijaż.
Trudności z...
Opalanie.
Trądzik
----------------
Jak sobie z nim poradzić?
Jakie kosmetyki?
Trądzik.
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Lady-Sugar
Wysłany: Pon 13:38, 19 Lut 2007
Temat postu: Dieta Montignaca
Założenia:
Według jej twórcy, francuskiego lekarza Michaela Montignaca, tyjemy nie dlatego, że jemy zbyt dużo, lecz dlatego, że źle komponujemy jadłospis. Montignac uważa, że nie musimy liczyć kalorii czy przestrzegać wielkości porcji, a jedynie zwracać uwagę na zawartość węglowodanów w produktach. Na użytek tej teorii Montignac stworzył nowe pojęcie tzw. Indeks Glikemiczny (IG). Jest to możliwość podwyższania poziomu glukozy we krwi przez określone pokarmy. Indeks glikemiczny jest tym większy, im wyższy jest poziom cukru wywołany przez dany produkt. W diecie Montignaca węglowodany dzieli się na "dobre" (o niskim IG) i złe (o wysokim IG). Dobre to te, które nie podnoszą poziomu cukru we krwi, czyli zboża nieoczyszczone, ryż pełnoziarnisty, warzywa strączkowe oraz większość warzyw i owoców. Złe to te, których przyswajanie powoduje silny wzrost poziomu glukozy we krwi, np. cukier, mąka, biały ryż, ziemniaki, kukurydza. Jedzenie węglowodanów o małym IG hamuje tycie (a wręcz powoduje chudnięcie), więc menu powinno bazować właśnie na nich. Montignac zaleca jadanie 3 posiłków dziennie i ewentualnie podwieczorku. Śniadanie ma być sute, obiad normalny, a kolacja lekka. Śniadanie powinno opierać się na "dobrych" węglowodanach z małą ilością produktów białkowych lub w ogóle bez nich (węglowodany IG=35 lub poniżej). Obiad, według Montignaca, ma składać się z potraw bogatych w białko i tłuszcz, a kolacja powinna być albo węglowodanowo-białkowa, albo białkowo-tłuszczowa, np. chleb i jogurt lub jajecznica na szynce. Podczas stosowania tej diety chudnie się powoli, ok. kilograma tygodniowo, ale za to trwale. Stopień trudności diety - marchew surowa ma 35 IG, a ta sama marchew ugotowana, ma już 85 IG. Planując tę dietę, trzeba korzystać ze szczegółowych tabel produktów z wyliczonym indeksem glikemicznym. Dietę może spróbować każdy, zwłaszcza osoby, które chcą się odzwyczaić od słodyczy i te ze skłonnością do cukrzycy.
Nigdy nie łączyć produktów o wysokim IG z tłuszczami w jednym posiłku,
• Unikać jedzenia produktów węglowodanowo-tłuszczowych (pełne mleko, czekolada, awokado, wątróbka, orzechy laskowe, herbatniki),
• Wyeliminowanie z diety cukru (sacharozę),
• Jeść chleb tylko pełnoziarnisty i tylko na śniadanie,
• Wyeliminowanie z diety ziemniaków pod każdą postacią,
• Wyeliminowanie z diety białego ryżu,
• Makaron powinien być gotowany tylko na póltwardo (aldente) lub razowy,
• Owoce jeść oddzielnie, najlepiej na czczo i ze skórką,
• Rezygnacja z alkoholu (w szczególności z piwa),
• Unikanie mocnej kawy i herbaty,
• Jeść co najmniej trzy razy dziennie, nie omijać posiłków,
• Ograniczenie spożywania "złych" tłuszczów nasyconych, na korzyść "dobrych" nienasyconych,
• W czasie posiłku nie pić wody, nie pić też bezpośrednio przed posiłkiem,
• Nie spieszyć się jedząc, przeżuwać dokładnie każdy kęs,
• Przygotowywać soki owocowe w domu, bezpośrednio przed spożyciem,
• Całkowicie wyeliminować słodzone napoje gazowane,
• Po posiłku składającym się z węglowodanów poczekać 3 godziny, zanim zje się coś zawierającego tłuszcze,
• Po posiłku składającym się z produktów tłuszczowych poczekać 4 godziny, zanim zje się coś zawierającego węglowodany,
• Jeść warzywa bogate w błonnik: sałatę, pory, bakłażany itp,
• Między posiłkami pić wodę mineralną niegazowaną - od 1,5 do 2 litrów.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin