Forum O naszym stylu życia. Strona Główna O naszym stylu życia.
Perfekcja.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przepisy do 50 kcal.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum O naszym stylu życia. Strona Główna -> Kalorie.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
GleamGirl
Administrator



Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 17:03, 19 Lut 2007    Temat postu: Przepisy do 50 kcal.

Domowa frappe (10 kcal)
• kawa rozpuszczalna
• dwie pastylki słodziki
• łyzka zimnego mleka
• trzy kostki lodu

Parzymy zwykłą kawę rozpuszczalną, słodzik, odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy mleko na leciutką piankę. Do wysokiej szklanki wsadzamy trzy katki lodu, po czym nalewamy na przemian mleko i kawę (najlepiej zrobić to łyżką i bardzo powoili wtedy powstanie taki ładny efekt kawy warstowej). Mozna dodać kropelkę aromatu do ciasta (np. migdałowego).

Zupa z ogórka zielonego (37 kcal)
Składniki na 4 porcje:
• 300 g świeżego ogórka zielonego
• 2 ząbki czosnku
• 1 litr rosołu z bulionu warzywnego ( 2 kostki )
• 100 ml kefiru
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 łyżka koperku
• 1 łyżka natki pietruszki

Obrane ogórki i czosnek opłukać, pokroić, zmiksować z bulionem, zagotować. Kefir zmieszać z sokiem z cytryny, pokrojoną pietruszką i koperkiem i wlać do zupy.
Jedna porcja ( 200 ml ) zawiera 37 kcal

Mizeria (30 kcal)
Składniki na 4 porcje:
• 300 g zielonych ogórków
• 100 g cebuli
• 2 ząbki czosnku
• sól, szczypiorek
• 1/2 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego

Ogórki pokroić w krążki, cebulę w półkrążki, czosnek zmiażdżyć i dodać do kefiru. Kefir wymieszać z warzywami, przyprawić solą, posypać szczypiorkiem.
Jedna porcja ( 130 g ) zawiera 30 kcal

Sałatka z arbuza (29 kcal)
•500 g arbuza
• sok z 1/2 cytryny
• 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
• 1/2 łyżeczki cukru pudru

Miąższ arbuza oddzielić od skórki, pokroić w dosyć grubą kostkę, usuwając gniazda nasienne. Ułożyć w salaterce, skropić sokiem z cytryny, oprószyć cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wstawić do lodówki. Sałatkę podawać mocno schłodzoną.

Koktajl kefirowo-warzywny (35 kcal)
• pół litra kefiru
• pół litra soku wielowarzywnego z kartonu
• kilka listków mięty
• łyżka drobno posiekanego kopru
• sól
• pieprz

Kefir zmiksować w blenderze lub ubić trzepaczką z sokiem wielowarzywnym (oba składniki dobrze schłodzone), liśćmi mięty i przyprawami. Wymieszać z koperkiem, rozlać do wysokich szklanek.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez GleamGirl dnia Pon 17:05, 19 Lut 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
GleamGirl
Administrator



Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 17:04, 19 Lut 2007    Temat postu: Przepisy do 50 kcal.

Bulion pomidorowy (40 kcal)
Składniki na 4 porcje:
• 2 puszki (á 425 g) zupy pomidorowej
• 100 g pomidorów koktajlowych
• 100 g pieczarek
• 1/2 pęczka bazylii
• według uznania 1-2 łyżeczki dżinu
• czarny, świeżo zmielony pieprz (lub pieprz cytrynowy)

Zupę należy zagotować w odpowiednim garnku. Pomidory oraz pieczarki oczyścić, umyć i osuszyć. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki. Warzywa dodać do zupy i podgrzać. Bazylię umyć, osuszyć i oberwać z niej małe listki. Zupę doprawić do smaku dżinem i pieprzem, a następnie rozlać do filiżanek. Do gorącej zupy włożyć listki bazylii i - natychmiast podawać do stołu. Zupa smakuje najlepiej ze świeżą, chrupiącą bagietką.

Koktajl pomidorowy z selerem (40 kcal)
Składniki na 4 porcje:
• 8 małych łodyg selera naciowego
• 12 pomidorków koktajlowych
• butelka (500 ml) soku pomidorowego
• tabasco
• sos worcester
• łyżka octu winnego
• 300 ml zimnego bulionu warzywnego (może być z kostki)

Łodyżki selera naciowego dokładnie oczyścić i umyć. Pomidorki koktajlowe umyć, nadziać na cztery długie drewniane wykałaczki. Sok pomidorowy przyprawić do smaku tabasco, sosem worcester i octem winnym, wymieszać z bulionem warzywnym. Wstawić do lodówki, aby napój dobrze się oziębił, wlać do przygotowanych szklaneczek. Latem, gdy można już dostać gruntowe pomidory, wyciskaj z nich sama świeży sok. Napój będzie równie zdrowy, a przy tym dużo smaczniejszy.

Rosół z surową marchwią (40 kcal)
Składniki na 4 porcje:
• litr chudego rosołu
• 3 małe marchewki
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Utartą marchew ułożyć na talerzach, posypać natką i zalać wrzącym rosołem.

Surówka z kalarepki (40 kcal)•2 jędrne młode kalarepki
• 15 dag fety
• pół strąka papryki konserwowej
• kilka rzodkiewek
• 2 łyżki posiekanej zieleniny (koperku lub rzeżuchy)
• 2 łyżki kiełków sojowych
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
• sok z cytryny
• cukier
• sól

Kalarepki obrać, pokroić w bardzo cienkie słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokruszoną fetę, rzodkiewki pokrojone w plasterki i paprykę pokrojoną w słupki. Jogurt przyprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać zieleninę, sparzone i starannie osączone kiełki, polać surówkę sosem jogurtowym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
GleamGirl
Administrator



Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 17:06, 19 Lut 2007    Temat postu: Przepisy do 50 kcal.

Surówka z selera i marchewki (45 kcal)
Składniki na 6 porcji:
• średni seler korzeniowy
• 3 marchewki
• pęczek szczypiorku
• łyżka chrzanu
• 3 łyżki śmietany
• sól, pieprz

Seler obrać, oczyścić. Marchewki obrać, umyć. Seler i marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Szczypiorek opłukać, posiekać. Chrzan wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Warzywa i szczypiorek włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać.

Pomidorowy cud (45 kcal)
Składniki na 6 porcji:
• 1 l soku pomidorowego
• 3/8 l wody mineralnej
• sok z 1 i 1/2 cytryny
• duża marchewka
• kawałek selera łodygowego
• 3 łyżeczki sosu worcester
• szczypta soli morskiej
• łyżeczka posiekanej natki
• szczypta pieprzu cayenne
• kostki lodu

Marchewkę i seler oczyścić, umyć. Wycisnąć sok w sokowirówce. Dodać pozostałe składniki, miksować w mikserze ok. 30 sek. Napój rozlać do szklanek, włożyć kostki lodu. Szklaneczki z drinkami dowolnie udekorować. Podać natychmiast.

Brukselka duszona z marchewką (45 kcal)
• 50 dag brukselki
• duża cebula
• 2 marchewki
• łyżka oleju
• łyżka majeranku
• sól

Brukselkę oczyścić i ugotować na półmiękko. Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach i razem podsmażyć na oleju. Gdy warzywa zmiękną, dodać ugotowaną brukselkę, majeranek, sól i dusić pod przykryciem jeszcze około 10 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
GleamGirl
Administrator



Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 17:07, 19 Lut 2007    Temat postu: Przepisy do 50 kcal.

Surówka wielokolorowa (45 kcal)
nieduża główka kapusty
• dwa pomidory
• po pół pęczka koperku i grubego szczypioru
• cebula
• dwa ogórki małosolne
• kilka rzodkiewek
• po ćwierć strąka żółtej i czerwonej papryki
• ząbek czosnku
• trzy łyżki oliwy
• pieprz
• sól

Kapustę pokroić w jak najcieńsze długie makaroniki, wypłukać, osączyć na sicie. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekaną zieleninę. Pomidor pokroić w grubą kostkę lub kliniki, ogórki w ćwierćplasterki, rzodkiewki w talarki, a paprykę w cienkie paski, czosnek przecisnąć przez praskę. Tuż przed podaniem wszystkie składniki wymieszać z oliwą, przyprawić solą i pieprzem.

Pikantna zupa pietruszkowa (50 kcal)
Składniki na 4 porcje:
500 g pietruszki (z natką)
• 3 szklanki rosołu instant
• 1/2 pojemnika (80 g) kwaśnej śmietany
• 50 g mięsa krabów
• sól
• biały pieprz

Odciąć natkę pietruszki od korzenia i odłożyć. Pietruszkę obrać, umyć i pokroić w możliwie cienkie plasterki. W półtoralitrowym garnku zagotować rosół. Gotować w nim jarzynkę ok. 15 min., następnie starannie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować, powoli mieszając dodać śmietanę. Natkę pietruszki wymyć, otrzepać dokładnie z wody i oberwać listki. Kraby dobrze opłukać na sicie pod bieżącą wodą i osączyć. Dodać do zupy mięso krabów i natkę pietruszki, podgrzać na niezbyt silnym ogniu. Rozlać na talerze i natychmiast podawać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
GleamGirl
Administrator



Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 17:08, 19 Lut 2007    Temat postu: Przepisy do 50 kcal.

Kwaśnica po żywiecku (50 kcal)
• 750 g kapusty kwaszonej
• 800 g schabu z kością
• 250 g włoszczyzny
• 2 cebule
• 10 g suszonych grzybów
• ząbek czosnku
• pieprz
• sól

Schab, obraną włoszczyznę oraz grzyby zalać 6 szklankami wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z garnka i oddzielić od kości. Kapustę i pokrojoną w kostkę cebulę udusić osobno w niewielkiej ilości wody. Ugotowane grzyby pokroić w paski. Podzielony na porcje schab oraz pozostałe składniki włożyć do odcedzonego wywaru, doprawić czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, zagotować. Podawać z ziemniakami.

Sałatka z delikatnym sosem (50 kcal)
Składniki na 4 porcje:
• 1 główka sałaty (może być masłowa lub lodowa)
• 1/2 główki sałaty fryzyjskiej
• 30 dag marchewek
• 20 dag pieczarek
• 100 ml maślanki (lub chudego jogurtu)
• 1 łyżka chudego twarogu
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Oba rodzaje sałaty opłukać, osuszyć, porwać na małe kawałki. Marchewki oczyścić, obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Pieczarki oczyścić, opłukać, również pokroić w cienkie plastry. Przygotowane składniki delikatnie wymieszać. Jogurt utrzeć z twarogiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podawać na talerzach, polać sosem.

Dip pomidorowy (50 kcal)
• mięsisty pomidor
• łyżeczka łagodnego ketchupu
• pojemniczek chudego jogurtu naturalnego
• nieduża cebulka lub 2 ząbki czosnku
• szczypta cukru
• pieprz lub ostra papryka
• sól
• ewentualnie łyżka posiekanej bazylii

Obrany pomidor pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać (czosnek przepuścić przez praskę), dodać jogurt, ketchup, starannie wymieszać, przyprawić do smaku, ewentualnie posypać posiekaną bazylią. Podobnie można przyrządzić dip paprykowy.

Zawijane liście sałaty (50 kcal)
• 3 główki zielonej sałaty
• po 30 dag marchwi i selera
• po pęczku rzodkiewek i cebuli dymki
• łyżka oleju
• 2 jogurty naturalne (po 200 ml)
• jajo
• natka pietruszki
• sól
• pieprz

Zewnętrzne liście sałaty dokładnie umyć i osączyć z wody. Na tarce ze średnimi otworami zetrzeć marchew oraz seler, dodać drobno pokrojone listki ze środka sałaty, pokrojoną cebulę, sól, pieprz, olej i delikatnie wymieszać. Na liściach sałaty rozłożyć wymieszane warzywa, zwinąć, spiąć wykałaczką i ułożyć na półmisku. Ruloniki zalać jogurtem, udekorować ugotowanym na twardo i posiekanym jajem, rzodkiewkami i natką pietruszki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum O naszym stylu życia. Strona Główna -> Kalorie.
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin