GleamGirl
Administrator
Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 21:11, 20 Lut 2007 Temat postu: Soja. |
|
|
Soja jest najbogatszym źródłem białka roślinnego wśród nasion strączkowych . Zawartość białka dochodzi do 40% . Zawiera witaminy B1, B2, PP, E, K, A ,C i inne z grupy B oraz komplet biopierwiastków . Zaletą soi jest alkaliczność - działa na organizm zasadotwórczo , a zatem nie zakwasza go . Z soi przyrządza się mleko sojowe , a także olej , który ma bardzo wysoką wartość biologiczną . Soja posiada właściwości antymiażdżycowe i antyrakowe ..
100 g suchych ziaren soi dostarcza 385 kcal - kaloryczność ta wynika z dużej zawartości tłuszczu ( do 20 % ) , co jednak nie obniża jej wartości odżywczej , albowiem zawiera on duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych .
Dużą wartością jest zawarty w soi koenzym Q , który występuje jedynie w mleku matki oraz właśnie w soi. Niedobór koenzymu w organizmie wpływa na przedwczesne starzenie.
Soja chroni organizm przed schorzeniami nowotworowymi, kardiologicznymi, osteoporozą oraz otyłością.
Soję moczymy w wodzie do kilkunastu godzin a następnie gotujemy w tej samej wodzie dwie godziny . Piana podczas gotowania jest naturalnym zjawiskiem , wystarczy ją zebrać i usunąć .. Ugotowaną soję mielimy i używamy do czego tylko wyobraźnia nas nakłoni ...
Post został pochwalony 0 razy
|
|